2015. november 8., vasárnap

Töltő




Így november elején délben menni a vízre kicsit olyan, mintha a moziban beülnél az utolsó negyedórára. Ma mégis ez volt, de még ennek is örültem, hisz annyira kevés volt az elmúlt két hónapban az igazi horgászat, jobbára csak kirándulás jellegű  "nézzük meg ilyen időben/vízállásnál/napszakban/stb" utak voltak, azok se hosszúak. Nem úgy mint a műhelybéli napok, hisz a szezon augusztus után kezdődik. Mert hát nyári cipő  az van szinte minden ruhához másik hogy színben passzoljon, de őszi, téli az bizony kevesebb. Tehát a zöm rájön az első hűvös, esős napon hogy kellene valamit kezdeni a tavasszal sutba hajított lábbelivel, és ilyenkor kapok agyvérzést, mert persze azonnal kell. Semmi vész, megoldjuk. Aztán hétvégén meg egy félhullán lovagolnak a kölykök. 

Úgyhogy a lovaglások közt néha sikerül lelépni, olykor a nagyobbik ördögfióka is elkísér, ma hálistennek sikerült lebeszélni róla, a legfontosabb teendők elintézése után, gyors becuccolás, kajakot a tetőre, majd irány a folyó. Persze aki megszokta a hajnali forgalom nélküli utakat ilyenkor csodálkozik hogy "mijazanyádatcsinálszittteiselőttemte*****", amikor betakarítási időszak lévén a gazdanapok kutyafüle ahhoz a felhozatalhoz képest amit kerülgetni kell. Megspékelve 1-2 tojáshordós fejkendős biciklis nénikével (őrájuk kell a legjobban figyelni, elég kiszámíthatatlan az amplitúdójuk), majd habnak a tortára egy sorompó, ami pont előtted csukódik. Nem is villogós, hogy egy sunyi körbepillantás után még bátorkodjak, nem zmeg,, lecsukódik. Tíz perc sem telik el, mehetek tovább, innen már csak tizenegynehány kilométer. Így is sikerült a cirka 60 kilométeres utat közel másfél órába bezsúfolni (nemröhög). 

A kikötőbe érve hívtam Lackót merre van, a sziget mögött bujkált éppen. Rekordidő alatt bepakolás, néhány laza oldalra tompítás esés közben a nyirkos avaron, majd evezés keresztben a folyón, végre két hónap után..

Ezt a helyet még műholdképről néztem ki, nagy helyismerettel nem rendelkezvén, némi információgyűjtést követően két hónapja derítettük fel jobban, viszonylag kis területen sok lehetőséget kínál. És maximum a vízcsobogás van zajként jelen, ami a legnagyobb előnye az összes kedvenc helyemnek, ha mást nem tudna, csak ezt,  már elég lenne hogy lelátogassak néha.

nyári hajnal

később már felszáll a köd....

...és pár óra múlva miden szikrázik


kikötve

Na azért tud mást is. Törések, bedőlt fák, langó részek, homokpad, egy részük halat tart, egy másik meg épp Lackó rezsóját, ha jól látom mikor kikötök. Leves rotyog. Kérdem mivót? Semmi. Eltört a bot. Nemá! De.. Ugyanott ahol az előző. Mármint a toldásnál. Akadó? Az. Csorgás közben. Fasza. Talán először nincs nálam két bot. Nála van, csak nem az igazi. Sebaj, ügyes ember nagy rutinnal, nem kétségbeesős fajta. Megoldja.

Majd egyik jobbra, másik balra. Közrefogjuk a szigetet. Szép lassan, szinte állva csorgok lefelé dobálva a partszélt, meg a látható töréseket. Facskó Tomi pár napja küldött egy wobblert, kicsit félve de azt teszem fel. Az első néhány próbálkozás egyikét lekövette egy kétnyaras körüli csuka, de a kajak mellé érve megijedtünk egymástól. Azért ő jobban. A szomszédja nem volt ilyen félős, némi rábeszélés után kijött pár fotó erejéig.

az új haver

ők is csípik

leves uszadékfával

még alig látszanak az ősz színei

Nem tudok betelni a hellyel. Hiába szeretem ezt az egészet, sokszor rendesen figyelnem kell rá, hogy ne csak bámészkodjak meg evezzek, hanem dobáljak is - persze csak ha fogni is szeretnék valamit. 
Van mit nézni, itt még sok a zöld, az őszi színek még csak most kezdenek előbújni. Becsorgok Laci Kajakja mellé a sziget alsó csücskéhez, kicsit beszélgetni, majd újra vissza fel a part mentén. Majd megint, és megint.

szedelődzködés

Kis pihenő után újra átevezünk a kocsikhoz, hogy sötétedés előtt fel tudjunk pakolni. Ez mindig macera. De enélkül nincs a jó. Ez a négy óra úgy feltöltött, hogy újra úgy érzem hegyeket tudnék megmozgatni. Kell. Sőt. KELL.


8 megjegyzés:

  1. Teccett, nagyon (h) ! Kicsit én is töltődtem...

    VálaszTörlés
  2. Szia, jó írás tetszett !
    Szép a képek merrefelé készültek ?
    Még egyszer Gratulálok !

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Szép helyek, és az írás is remek!
    A kajakokat látva pedig csak sóhajtozom, és irigykedem, mert idén az enyémet csak egyszer sikerült vízre tennem. Pedig amikor elkészült, azt hittem többé partról nem is fogok horgászni, de majd talán jövőre. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A parti pecával sincs semmi baj, ha élvezi az ember az is ugyanolyan jó. Ez persze más. szerintem egy kezemen meg tudom én is számolni hányszor volt alattam... Majd jövőre :)

      Törlés